Gezondheidszorg

Het sterftecijfer is hoog in Haïti. De bevolking staat bloot aan ondervoeding en vele ziekten, zoals aids, malaria, TBC, tyfus, herpes, filariosa, cholera, congonctivite, besmettelijke huidziektes, enz … . Gemiddeld baart een vrouw vier tot zes kinderen (of meer). Het gebruik van anticonceptie-middelen is laag. Talrijke vrouwen sterven ten gevolge van zwangerschap of bevalling, verwondingen, besmetting, te snel na elkaar volgende zwangerschappen, beperkte gezondheidszorg. Er is een gebrek aan controle op seksueel overdraagbare ziektes. Haïti telt een hoog aantal tienerzwangerschappen.

 

In heel wat gebieden in dit land is geen toegang tot gezondheidszorg. In Haïti beschikken de meeste ziekenhuizen onvoldoende apparatuur om diagnoses en operaties uit te voeren. Er is een groot tekort aan artsen, verpleegkundigen en gezondheidszorgwerkers. De meeste artsen vestigen zich in en rond de hoofdstad Port au Prince. Naar schatting heeft maar zestig procent van de totale bevolking toegang tot gezondheids-zorg. Voor de kosten draaien de mensen zelf op. Er is geen ziektekostenverzekering.Wat organiseert Finado en haar zuiderse partners op vlak van gezondheid?

 

  • vormingsprojecten rond hygiëne, gezinsplanning, ...  (project CEPFHA in Port au Prince; de 'Centre de Nutrition' in Torbeck)

     
  • informatie verstrekken over de preventie van de veel voorkomende ziektes en epidemieën, zoals cholera, .... via onze schoolprojecten.

     
  • zorg aan bejaarden en personen met een handicap

     
  • het financieren van medische zorg