ZEWDITU MESHESHA - TEHUIS (ADDIS)

HILDE EN STEVEN BEZOEKEN IN JULI 2013 ZEWDITU MESHESHA

Hilde en Steven :

"We willen  in totaal een 40-tal sponsorkinderen in Zewditu bezoeken.  De meeste van de kinderen daar worden gesponsord door een Vlaamse familie. En we willen met elk kind een kort gesprekje hebben om feedback te kunnen bezorgen aan meters & peters.  Het opvangtehuis werd verschillende jaren terug opgestart door mevrouw Zewditu .Vaak leven mama of papa van de kinderen nog, maar kunnen ze – om uiteenlopende redenen - absoluut niet voor de kinderen zorgen.  Daarom zijn er hier nogal wat broers en zussen samen.  En intussen ook 1 (jonge) mama met haar kind.  De situatie blijft zo dat er toch wel veel kinderen op een kleine ruimte samen leven.  Maar zoals bij vorige bezoeken vinden we dat de warme manier waarop de kinderen met elkaar omgaan, heel veel goed maakt. "

"Voor we met de hele groep aan de slag gaan maken we kennis met Aregahegn, één van onze eigen sponsorkids sinds kort.  Eerst komt hij beetje verlegen naar ons toe, maar al snel komt hij los en zijn we samen aan het volleyballen.  Natuurlijk zijn de kids benieuwd naar de 3 koffers die we mee hebben.  Dankzij een mooie gift van kinderkleding Kits in Zele, kunnen we iedereen in het nieuw steken.  Ook in de bagage: een 40-talRoparun T-shirts voor iedereen, én een koffer vol puzzels.  Onze eigen kinderen leggen de Ethiopische kinderen uit hoe je met zo’n puzzel aan de slag gaat.  Taalbarrières zijn er op die leeftijd gelukkig nog niet.  Als alles is uitgedeeld is het interviewtijd. Elk van de kinderen gaat op de foto en we hebben met iedereen een kort gesprekje.  Meters en peters met kinderen in Zewditu mogen die foto en een kort feedbackrapportje binnenkort in de bus verwachten."

" Nog wat kinderen die ervan dromen om voetballer te worden en natuurlijk ook wat afstandslopers met hoge ambities.  Wat opvalt en plezier doet is dat de kinderen goed studeren. Er zijn er die mechanieker willen worden, boekhouder, toeristische gids, verpleegster, maar ook piloot (of als dat niet lukt dan toch ook mechaniekerJ )  Het is fantastisch dat een aantal onder hen ook reeds hogere studies aanvatten.  Ze krijgen hier kansen en proberen die ook te grijpen.  Als we ons bezoek in Zewditu afronden, krijgen we nog de vraag mee om een extra kind in sponsoring op te nemen.  Een broertje van 1 van de kinderen die hier al verblijft zou ook overkomen van het platteland.  Want zo gaat het ook in Zewditu: er kan er steeds wel nog eentje bij.  "

Bericht 29 januari 2013

Seyoum, de landverantwoordelijke van Finado in Ethiopië bezocht het tehuis van Zewditu Meshesha en stuurde enkele foto's van de werken. Intussen ontvingen Finado de vraag voor de aankoop van 14 matrassen en bedbodems.  Op het kerstfeest nam Finado ook een laptop in ontvangst voor het tehuis. Deze wordt begin februari afgeleverd in Addis.

Bericht januari 2013. Werken uitbreiding slaapruimte kinderen begonnen.

De aangekondigde werken voor de uitbreiding van de slaapruimte van de kinderen zijn gestart. Het bestuur van Zewditu laat in de slaapkamers van de jongens en meisjes ook een betonnen vloer gieten. We kregen een foto van de geleverde materialen en het begin van de werken aan de vloer. Zewditu wil voor elk kind een afzonderlijk bed voorzien. Dhr. Mulugeta polste Finado naar de mogelijkheid om hen te ondersteunen bij de aankoop van matrassen...

Bericht december 2012. Uitbreiding slaapruimte - woonruimte kinderen

De raad van bestuur van Zewditu Meshesha besliste de dag van ons bezoek aan Addis om uiteindelijk de slaapruimtes voor de jongens en de meisjes te vergroten zodat elk kind een bed voor zichzelf kan krijgen (nu slapen de kinderen met 4 per stapelbed). Er is ook een container geplaatst die dienst zal doen als kantoor. De container komt binnen de compound van Zewditu zodat er extra toezicht komt op de kinderen. De aanpassingen zijn een tijdelijke oplossing... in afwachting van het verkrijgen van eigendomsrecht van de grond.

Verslag bezoek November 2012. Zewditu Meshesha – (Addis)

De aardeweg naar het tehuis is vervangen door kasseien…de aanblik van Addis veranderd constant. We worden ontvangen door de voltallige raad van bestuur van het tehuis. Ook mevrouw Zewditu komt er bij. Er is nog geen schot in de zaak om grond te krijgen voor de bouw van nieuwe woonverblijven voor meer dan vijftig bewoners. De omstandigheden waarin de kinderen hier verblijven is schrijnend. Zewditu begon met haar weeskinderen aan een ware omzwerving door de stad toen haar ‘grote compound’ moest wijken voor de nieuwe ringweg rond de hoofdstad.  Twintig meisjes slapen samen (vier per stapelbed) in een donkere en slecht verluchte ruimte… bij de jongens is het al even erg. De kleinsten gebruiken een kamertje in het huis van mevrouw Zewditu, dat ook dienst doet als woonkamer… Dankzij Hugo en Marleen kon Finado voor alle kinderen nieuwe schoenen kopen. Met de overschot van het geld zorgden we voor de aankoop van nieuwe lakens en dekens. De overhandiging is een waar feest voor de kinderen. Een aantal van de kinderen zijn opgenomen in een regulier peterschap. Voor enkele oudere studenten springt Finado bij in de studiekosten. Waar mogelijk probeert Finado de ‘voorlopige’ leefsituatie van de kinderen te verbeteren.