Ethiopisch kerstfeest trekt 1000 bezoekers

ETHIOPISCH KERSTFEEST WAS VOLTREFFER

(volgens de organisatoren 1000 bezoekers, volgens buitenstaanders 999)

 

Zaterdag 12 januari 2013 was het weer zover, de 11e editie van het Ethiopische kerstfeest stond op de kalender.

 

Om 9u begonnen de medewerkers aan de voorbereidingen. In de namiddag zakten heel wat mensen af naar de festivalhal voor de koffie met gebak. Er was  een Ethiopische delegatie van Mowa (Minister of Women affairs) alsook een afvaardiging van de Ethiopische Ambassade in Brussel. De festivalhal liep helemaal vol met sympathisanten van Finado waaronder heel wat gezinnen met Ethiopische kinderen, fiere oma’s en opa’s en mensen die al jaren komen om mekaar op dit evenement “een gelukkig jaar” te wensen. Er waren springkastelen, knutselactiviteiten en een heuse kinderfuif. Voor deze activiteiten moesten we uitwijken naar een bijhorende zaal want voor ’s avonds stonden 700 mensen op de gastenlijst om te genieten van lekkere Belgische vol-au-vent of, en daar koos de grote meerderheid voor: fantastische Ethiopische injera !  Voor de 11de keer werden de sega wett, minsjet abish, alisha wett..klaargemaakt voor Mevrouw Jeshim uit Leuven.

 

Verder waren er een aantal winkeltjes met o.a. Ethiopische souvenirs, haarproducten, een reklamestandje van een reisbureau en van een Ethiopisch Restaurant. De ambassade bood de bezoekers een traditionele koffieceremonie aan die werd opgeluisterd door Ethiopische dansers en danseressen. Er waren veel belangstellenden die rond het podium kwamen staan om dit alles van dichtbij te bekijken.

 

Om 18.30 brak het grote moment aan om iedereen te voorzien van zijn maaltijd. Er waren mensen die al een kwartier op voorhand in de wachtrij stonden. Alles verliep heel vlot en terwijl iedereen genoot van de Ethiopische smaken werden de prijzen van de tombola getrokken. Heel wat mensen trokken naar huis met een mooie valies of een voucher van een Ethiopisch restaurant. Intussen was het buiten beginnen sneeuwen en na het eten en de tombola keerden heel wat mensen terug naar huis. Velen onder hen moesten nog een heel eind rijden... de meesten passeerden nog eens aan onze kassa om goeiendag te zeggen en met een warme “ tot volgend jaar” begonnen we om 21u aan de grote opkuis. Een paar uur later waren er enkel nog mooie foto’s en herinneringen van wat tot nu toe ons grootste kerstfeest was.