WONJI SHOA WERKBEZOEK AAN IN OPBOUW ZIJNDE KLASSEN

WONJI SHOA EMANUEL SCHOOL

 

Seyoum is  zenuwachtig omdat onze Ethiopian Airlines nachtvlucht met een kleine vertraging landt in Bole… Na enkele minuten hebben we ons visum, geld gewisseld en pikken we onze bagage van de band. We rijden naar het guesthouse waar ook Lediya op ons wacht. Na een klein ontbijt vertrekken we zo snel mogelijk richting Wonji Shoa. “Een Ethiopisch half uurtje” is een dikke twee uur… waarvan inderdaad een half uurtje luxe asfaltweg… maar eerst proberen de stad uit te komen en dan een dik uur stoffigere zandwegen.

 

We worden duidelijk verwacht in de Emanuel school. Voor Jan en Rikki is dit het eerste bezoek aan de school dus krijgen ze een rondleiding waarin de historiek van onze samenwerking door de directeur dik in de verf gezet wordt : het nieuwe sanitair, de vele klassen in steen, verhoogd gebouwd, zodat het wassende water van de Awash de klassen niet kan instromen. Heel wat enthousiaste leerlingen lopen met ons mee. Toen we hier onze samenwerking begonnen om een klas te bouwen  voor een vijfde leerjaar konden we nooit vermoeden dat dit een school zou worden  met meer dan 900 leerlingen.

 

 

In november laatstleden bezocht Gebeyaw N. uit Leuven de school samen met Seyoum. Op dat ogenblik moest men nog beginnen met het optrekken van de muren… het is ongelofelijk om het verschil te zien tussen de foto’s van Gebeyaw en de vordering van de werken vandaag.

 

Hoogtepunt is een ontmoeting met een 25 tal moeders van het oudercomité van de school. Ze spreken niet enkel hun dankbaarheid uit maar vertellen ook over de problemen die er nu nog zijn in deze school. Sinds de sluiting van de suikerfabriek zijn veel families verarmd… en zijn er kinderen op school die zelfs geen lunchbox mee brengen. Na overleg vragen we of het mogelijk is om ons wat meer info te bezorgen en te kijken of we hier samen met de moeders van het oudercomité geen oplossing voor vinden. Kunnen we in België sponsors vinden voor warme maaltijden?

 

We overhandigen een volgende schijf voor de bouw van de nieuwe klassen, waarna de nodige documenten ondertekend en afgestempeld worden.

 

 

De school maakt iedereen in ons reisgezelschap blij. We worden uitgenodigd om injera te eten met een aantal leerkrachten en de directie van de school. Het is een gelegenheid om informeel samen te zitten. We wuiven de leerlingen uit en keren terug naar Addis.