VIER NIEUWE KLASSEN IN MARU CHOBOTESCHOOL

21 NOVEMBER 2015

Met een hele Belgische delegatie konden we de opening meemaken van vier nieuwe in steen opgetrokken klassen. De oude klassen zijn in leem en lijden heel erg onder de regen tijdens de zomermaanden. Er werd ook een plakette onthuld.

Oktober 2015 : De muren van de klasses zijn opgetrokken. De nodige fondsen zijn ter plaatse om te beginnen aan het dak. Het wordt moeilijk om de klassen tegen eind november klaar te krijgen want na het plaatsen van het dak moeten de muren nog gepleisterd worden....  Rotary St. Gillis Waas - Stekene - Carmasiacum zorgde voor een extra impuls voor de verdere afwerking van de klassen.

Toen Finado met de Maru Choboteschool kennis maakte waren er zo'n 800 leerlingen in de school. In 2013 kreeg de school drinkbaar water en eind 2014 werd een sanitair blok geopend dankzij o.a. de steun van Run4water en de Provincie Oost-Vlaanderen. Omdat er te weinig schoolbanken waren werden reeds verschillende malen schoolbanken geleverd. Sinds eind 2014 heeft de school ook elektriciteit.

De school blijft groeien. In het lopende schooljaar 2014/2015 zijn dat er 1040 leerlingen ingeschreven, waarvan bijna 500 meisjes.

Er is maar één lemen klassenblok. Reeds bij de eerste kennismaking werd gesproken over de bouw van extra (moderne) klassen. Een vernieuwd voorstel werd positief geëvalueerd. Ook de lokale gemeenschap zal een inspanning gevraagd worden.

Juli 2015. Jan :

“we kwamen in de late voormiddag aan bij de Maru Choboteschool in Inchini. Daar werd naarstig gewerkt aan de 4 klassen van 7 x 8 m die door Finado worden gefinancierd. Elke klas zou tot 80 leerlingen bevatten. De architect Girma Haile vergezelde ons en verklaarde dat indien Finado de nodige fondsen tijdig overmaakt, de klassen tussen september en november kunnen klaar zijn.”