Ethiopië nieuws

donderdag, 7 juli, 2022 - 11:47

Het gewapend conflict tussen het TPLF uit Tigray en de Ethiopische strijdkrachtein heeft honderdduizenden Ethiopiërs op de vlucht gejaagd. Het overgrote deel wordt opgevangen in kamen voor binnenlandse ontheemden.

Yenetabet dat in Ethiopië bekend werd door een show rond het figuurtje Yoyo op een pionier-kinderzender... heeft zijn thuisbasis ook in België. Deze zomer bezoekt Yenetabet 10 kampen om kinderen via speltherapie eventjes te helpen ontsnappen aan het verlies, trauma....

zondag, 17 april, 2022 - 15:41

De bouw van klassen is nu in volle gang. Bijzondere aandacht is er voor de funderingen. De ondergrond in Black Cotton Soil zorgt voor extra kosten.

Het project wordt mee gedragen door de Provincie Oost-Vlaanderen, via de Mondiale Raad van de Gemeente Berlare en GRIS Zele.

Door de oorlog in het Noorden van Ethiopië liepen de werken meer dan één jaar vertraging op.

Het is de bedoeling dit project af te ronden voor de start van het nieuwe schooljaar op 11 september.

zondag, 13 februari, 2022 - 16:51
Team Finado Ethiopia trok op 12 februari 2022 naar Asfachew en Argaga Lagere School in de omgeving van Debre Sina. De streek is zwaar getroffen door het oorlogsgeweld de voorbije maanden.
zaterdag, 12 februari, 2022 - 16:35

Veilig drinkwater blijft een prioriteit voor VZW Finado. Zowel in Ethiopië als Haïti ondersteunt Finado projecten om gemeenschappen te voorzien van veilig drinkwater.

In boerengemeenschappen zijn de taken traditioneel verdeeld. Mannen werken op het land, vrouwen en meisjes zorgen voor water.

donderdag, 10 februari, 2022 - 16:28

Het warme maaltijdenproject in de Emanuel School in Wonji Shoa draait op volle toeren. In 2019 vroegen enkele grootmoeders iets te doen aan het feit dat zo veel kinderen de dag op school doorbrengen zonder een lunch.

Vandaag krijgen alle kinderen de kans een warme maaltijd te gebruiken in de school. De grootmoeders koken... Finado ondersteunt dit project - in een zeer arme regio - financieel.

donderdag, 16 december, 2021 - 10:00

Het gewapend conflict tussen het TPLF (Tigriaans Volks Bevrijdings Front) en het Ethiopische regeringsleger en troepen uit Eritrea maakt duizenden slachtoffers aan beide zijden van het front. Het is gekomen tot een open oorlog. Lalibela dat het nieus haalde toen het TPLF de Unesco-werelderfgoedsite's veroverde ... en opnieuw toen de regeringstroepen de stad heroverden.... zou nu opnieuw in handen gevallen zijn van het TPLF. De luchthaven (toeristisch de belangrijkste samen met Gondar en Axum) zou zeer zwaar beschadigd zijn. 

dinsdag, 16 november, 2021 - 09:43

Vier mama's van petekinderen konden na een doorgedreven opleiding in samenwerking met Arat Kilo Child Care and Community Development een eigen zaak starten. Finado zorgde voor de nodige financiël omkadering. De bedoeling is om het project in 2022 uit te breiden naar tien mama's in de eerste helft van het jaar ... Een aanvraag voor subsidie is ingediend bij de Provincie.

maandag, 13 september, 2021 - 14:43

Je kan de alle nieuwsbrieven terugvinden op deze website. De laatste editie vind je natuurlijk ook hier.

maandag, 14 juni, 2021 - 09:45

Na de oproep van moeders en grootmoeders om te zorgen dat geen enkel kind nog met een lege maag de dag moet doorbrengen op school, werd keukengerei aangekocht en zorgden de dames van het oudercomité dagelijks voor een warme maaltijd voor de kinderen van de Emanuel School.

Nu werd, dankzij steun van de Provincie Oost-Vlaanderen, Monidale Raad Gemeente Berlare, Rotary St. Gillis Waas, Rotary Wetteren een aanvang gemaakt met de bouw van een shelter en keuken, zodat de kinderen beschermd van de zon en regen hun maaltijd kunnen nuttigen.

zondag, 21 februari, 2021 - 17:48

In de Enchene Wenboro Woreda in de buurt van Debre Sina konden de Ethiopische Finado medewerkers deze week drie aftappunten en een reservoir openen. Daarmee krijgt een hele gemeenschap op enkele kilometer van Enchene voor de eerste keer toegang tot drinkbaar water.

Seyoum, Misrak en Lidiya gingen ter plaatse... en konden zelf van het veilig drinkwater proeven

Pagina's