Ecole Etzer Vilaire in Torbeck-Minet

Ecole Etzer Vilaire in Torbeck-Minet - Torbeck  ligt aan de zuidkust van het schiereiland Tiburon, 8 km ten zuidwesten van de stad Les Cayes.

Deze school werd tijdens de doortocht van de orkaan Matthew haast volledig verwoest.  We voegen hieronder enkele foto's die onmiddellijk na de orkaan werden genomen.

Het onderwijssysteem in Haïti behoort tot de zwakste ter wereld.
Voor het behalen van millenniumdoelstelling 2 ‘basisonderwijs’ is het bovendien noodzakelijk dat in elke gemeenschap een locatie kan aangeboden worden waar de jongens en meisjes onderwijs kunnen volgen.De 190 leerlingen van école Etzer Vilaire kregen les onder een afdak, tijdens het regenseizoen in de kerk. Er is geen andere school in de deelgemeente Minet.
Dankzij de inzameling en sponsoring van meerdere Belgische scholen, kon FINADO en haar zuiderse partners een schoolgebouw optrekken.

Uitgevoerde activiteiten:

- het optrekken van het schoolgebouw

- het golfplaten dak

- de betonnen vloerplaat

- sanitaire voorziening (3 latrines voor de meisjes en

- 3 latrines voor de jongens)

 

Mei 2013: tijdens het werkbezoek werd schoolmateriaal aangekocht in het bedrijf 'Henri Deschamps' te Port-au-Prince. De leerlingen zullen het nieuwe schooljaar beginnen met het nodige schoolmateriaal zoals schriftjes, balpennen, potloden,  ... .

Voorziene activiteiten:

- het pleisteren van de muren

- het beter inrichten van de klassen

- het voorzien van een kookruimte

Buiten de praktische uitvoering van de werkzaamheden is het ook de bedoeling dat de inwoners van Torbeck-Minet nauw betrokken worden bij de totstandkoming en het beheer van dit project.
De materialen worden met de ter beschikking gestelde middelen in Haïti aangekocht. Ze worden met behulp van de bewoners naar de betreffende locaties gebracht.
De gebruikers zullen na de uitvoering van de werken in staat zijn om het gebouw zelf te beheren en te onderhouden.
In de school 'Etzer Vilaire' wordt extra aandacht besteed aan hygiëne en de preventie van de bacteriële ziekte cholera.